Mary L. Wulff-Tilford over knoflook
Giftige bijwerkingen door het gebruik van knoflook komen bij dieren net zo zelden voor als bij mensen, maar het is niet uitgesloten.
Er zijn verschillende meningen en opvattingen over hoeveel genoeg is en hoeveel te veel is. Dat komt, omdat er een gevaarlijke misopvatting is: het idee dat meer altijd beter is.
Knoflook heeft voortreffelijke eigenschappen, maar ook hier geldt de regel die voor alle kruiden van toepassing is: meer is niet beter.
Bij misbruik (erg veel of erg lang achtereen) kan knoflook een type bloedarmoede veroorzaken, dat Heinz-body anemia genoemd wordt, een aandoening van het bloed die fataal af kan lopen.
Dat komt door twee chemische stoffen, die in knoflook zitten: s-methyl cysteine sulfoxide en N-propyldisuldhide.
Men heeft ontdekt dat deze stoffen in staat zijn om een natuurlijk glucose enzym in het lichaam, Glucose-6-phosphate deydrogenase (G6PD), te verdunnen of te vernietigen.
G6PD beschermt de celwanden van de rode bloedlichaampjes.
Wanneer er geen of onvoldoende G6PD in het lichaam is, worden de celwanden beschadigd en Heinz-body cellen gevormd. Deze worden uit het bloed verwijderd via de nieren (gewoonlijk is de urine donker gekleurd). Wanneer dit proces niet opgemerkt wordt, gaat het door totdat er zo weinig rode bloedlichaampjes over zijn dat het dier bloedarmoede krijgt en uiteindelijk sterft.
Gelukkig is deze nachtmerrie gemakkelijk te voorkomen met een portie gezond verstand en een paar voorzorgsmaatregelen.
De andere bijwerkingen van knoflook zijn beter te merken en minder gevaarlijk:
- Darmstoringen en gas nadat het gegeten is – in dit geval geef je minder en verlicht je de gasvorming met kamille of
- Een rode, geïrriteerde huid nadat het op de huid aangebracht is – dit geeft meestal aan, dat de samenstelling te geconcentreerd is.
Het mag duidelijk zijn, dat dieren die last hebben van bloedarmoede helemaal geen knoflook mogen hebben.
Pups bijvoorbeeld kunnen pas nieuwe, rode bloedcellen aanmaken als ze zes tot acht weken oud zijn. Tot dan hebben ze elke rode bloedcel die ze in hun lichaam hebben, hard nodig.
Voeding met knoflook er in is dus geen goede voeding voor pups.
Het is belangrijk om te weten dat de kans op Heinz body bloedarmoede afhankelijk is van de dosis: hoe meer knoflook hoe groter de kans op problemen. Niemand weet precies hoeveel te veel is.
De meeste gerapporteerde gevallen hebben te maken met het eten van heel veel uien en andere familieleden van de knoflook.
Uienvergiftiging is wel eens gebeurd, toen 0.5 procent van het lichaamsgewicht van het dier aan uien gevoerd werd. Voor een gezonde hond van rond de 30 kilo komt dit neer op ongeveer een grote ui van rond de 150 gram of een aantal knoflook knollen.
Gelukkig kan het beendermerg snel veel rode bloedcellen maken en daarom zou deze belachelijke overdosering een aantal keren herhaald moeten worden in een korte tijd om permanente schade aan te richten.
Er zijn andere voedingsmiddelen die ook Heinz body bloedarmoede kunnen veroorzaken – grote hoeveelheden knolraap, (boeren)kool, koolzaad en alles met veel vitamine K.
Drie of vier dagen per week een klein beetje knoflook door het eten van je huisdier, bijvoorbeeld 1/8 theelepel knoflookpoeder per pond eten, zal een heel gunstige uitwerking kunnen hebben op zijn algehele gezondheid. Je moet het gewoon niet overdrijven.
Katten zijn veel gevoeliger voor de bijwerkingen van knoflook dan honden, daarom is het belangrijk om met de nodige voorzichtigheid te werk te gaan.
Pas op voor darmstoringen en gedragsveranderingen bij katten. Als je kat geen knoflook wil eten, dwing hem er dan niet toe.
Zijn gedrag zou wel eens meer kunnen zijn dan aanstellerij – dieren kennen hun behoefte aan bepaalde dingen beter dan wij.
Gebruik je gezonde verstand en geef knoflook met mate.
Er zijn geen twee dieren die hetzelfde zijn; wat bij het ene dier een wonderlijke genezing te weeg brengt, kan vergif zijn voor een ander.
Als je op een therapeutische manier gebruik wilt maken van knoflook, raadpleeg dan iemand die er verstand van heeft (of lees goed wat er op het etiket staat), voordat je er mee begint.
Dr. Ian Billinghurst over knoflook
Dit is waarschijnlijk een van de nuttigste kruiden die je aan je hond kunt geven. Je mag dagelijks twee of meer teentjes toevoegen, afhankelijk van de grootte van het dier en je relatie met hem – ik bedoel dat je hond er naar gaat ruiken.
Volgens mij maakt het niet zoveel uit wanneer je zelf ook veel knoflook eet.
Het eten van knoflook heeft zonder meer een aantal voordelen voor de gezondheid:
1. het helpt om de bloeddruk te stabiliseren.
2. het is een goede oppepper van het immuun systeem.
3. het houdt allerhande infecties op een afstand, vooral die van de ademhalingswegen.
De succesvolle werking is te danken aan de verschillende zwavelstoffen die er in zitten.
Knoflook wordt vaak met succes gebruikt bij honden die last hebben van vlooien. Vlooien hebben de neiging om het lichaam van ongezonde honden te bevolken.
Ik weet niet of de honden gezonder werden door de knoflook en daardoor minder aantrekkelijk werden voor vlooien, of dat het werkte als afweermiddel tegen vlooien.
In ieder geval hebben veel cliënten mij verteld dat het vlooienprobleem aanzienlijk verminderde nadat men een beetje knoflook begon toe te voegen aan het eten.
Bronnen:
Mary L. Wulff-Tilford and Gregory L. Tilford – Herbs for Pets
Dr. Ian Billinghurst – Give Your Dog A Bone