Hormonen bij de hond – Cortisol

De functie van Cortisol: Wat gebeurt er in het lichaam van de hond als het fout gaat?

Cortisol is een vitaal hormoon uit de glucocorticoïd familie van steroïde hormonen. Cortisol wordt voornamelijk geproduceerd door de bijnieren van de hond.

Cortisol onderdrukt ook het immuunsysteem.

In gezonde toestand speelt Cortisol een cruciale rol in het vermogen van de hond om met stress om te gaan. Het stimuleert de glucoseproductie en de afbraak van vetten, eiwitten en koolhydraten om brandstof voor het lichaam te leveren.

Als honden niet in staat zijn de Cortisolproductie te verhogen in tijden van stress, kunnen ze fysiologisch niet omgaan met zelfs de meest voorkomende situaties. Dit gaat vaak gepaard met een gelijkwaardige daling van de mineralocorticoïden

Onder normale omstandigheden werkt dit systeem prachtig. Als er stress komt, helpt Cortisol de hond ermee om te gaan, waardoor de stress afneemt en alles weer normaal wordt.

Er kunnen echter problemen ontstaan wanneer de Cortisolniveaus te lang te hoog blijven, of wanneer het lichaam niet genoeg Cortisol kan afscheiden om normale levensgebeurtenissen aan te kunnen.

Te veel Cortisol

Honden kunnen om verschillende redenen abnormaal hoge Cortisolspiegels in hun lichaam ontwikkelen:

 • Onophoudelijke stress
 • Een tumor in de hypofyse die de bijnieren over-stimuleert om cortisol te produceren
 • Een hormoon afscheidende tumor binnen een bijnier
 • Het gebruik van corticosteroïden, zoals prednison, die een soortgelijke werking hebben als cortisol

Langdurige overmatige cortisolproductie of -suppletie heeft een diepgaande, negatieve invloed op het lichaam.

Immuun suppressie kan leiden tot infecties.

De effecten die het hormoon heeft op de glucosestofwisseling kan een rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes mellitus. Door het afbreken van eiwitten kan Cortisol leiden tot spieratrofie, zwakte, en een dunne, onelastische huid

Cortisol stimuleert ook de nieren om water uit te scheiden, wat de klassieke symptomen van verhoogde dorst en urineren veroorzaakt. Honden onder invloed van hoge niveaus Cortisol hebben een uitgehongerde eetlust en verhogen de maagzuursecretie. Dat gebeurt waarschijnlijk om de opname van zulke grote hoeveelheden voedsel te verwerken. Bijgevolg verhoogt dit ook hun risico op maag- en darmzweren.

Te weinig Cortisol

Zo slecht als te veel Cortisol klinkt, te weinig kan nog erger zijn. Abnormaal lage niveaus van circulerend Cortisol kunnen ontstaan als gevolg van:

 • Een abnormale immuunrespons die bijnierweefsel vernietigt. Cortisol en/of mineralocorticoïde hormonen die essentieel zijn voor de vocht- en elektrolytenbalans kunnen worden aangetast.
 • De plotselinge terugtrekking van hoge doses Corticosteroïde geneesmiddelen die de normale bijnierfunctie onderdrukken

Lage Cortisolniveaus verhinderen dat veel lichaamssystemen werken zoals het hoort. Glucose, elektrolyten, en waterregulatie is verstoord, wat leidt tot:

 • Zwakte
 • Beven
 • Uitdroging
 • Toegenomen dorst

Het maagdarm kanaal wordt in het bijzonder aangetast wat leidt tot symptomen zoals braken, diarree, slechte eetlust en gewichtsverlies.

Alles wat het stressniveau van een hond verhoogt, kan resulteren in een levensbedreigende crisis.

Stressveroorzakers kunnen van alles zijn, van lichaamsbeweging tot het in de kennel zetten van de hond, of een bezoek aan de dierenarts.

De crisis houdt in:

 • Extreem trage en onregelmatige hartslag
 • Lage bloedsuikerspiegel
 • Veranderde natrium- en kaliumspiegels
 • Lage bloeddruk
 • Instorting
 • en soms de dood

Zoals veel dingen in het leven, is cortisol onderdeel van een goudlokje-scenario. Daarom moeten de cortisolniveaus in het lichaam van een hond niet te laag, niet te hoog, maar precies goed zijn om de gezondheid te bevorderen.

Wil je meer weten over Cortisol ( in het menselijke lichaam) check dan deze video:

Bron:

https://mydogsymptoms.com/the-function-of-cortisol-what-happens-in-a-dogs-body-when-it-goes-awry/