Het Ei

Het ei, de inleiding – Ian Billinghurst

Het verbaast me dat medici gezonde voeding zoals het ei verwerpen. En ik begrijp ook niets van de tegenzin van dierenartsen om het nobele ei aan te bevelen aan hun patiënten.

Het ei is volwaardige voeding. Alle voedingstoffen voor de groei van een kuiken zitten erin. Ze zijn overal te koop in hun originele staat – rauw. Er is niets mee gebeurd.

Eieren behoren tot de goedkoopste bronnen van eiwitten en essentiële vetzuren: met veel verzadigde vetten in (40%), enkelvoudig onverzadigde vetten (45%) en meervoudig onverzadigde vetten (15%).

Er zit veel cholesterol in, een belangrijke anti-oxydant, die van essentieel belang is voor de gezondheid van celmembranen, hormonen, spijsvertering en hersenen.

De eiwitsamenstelling van het ei is perfect. Alle andere eiwitten worden er tegen afgezet. Alle mineralen en vitmamines, behalve C, zitten er in.

Het kalkgehalte (in het eigeel en de schaal) is uitstekend.

Er zit lecithine in en alle enzymen en andere factoren voor een lang leven zoals luteïne, zeaxanthine, choline enz.

Het ei levert top voedingstoffen en toch is het verderfelijk voedsel volgens de medische kringen.

Hoe is dat mogelijk?

De medische wetenschap heeft niet altijd gelijk.

Om te beginnen een uitspraak van Marcel Proust

Medicine, being the compendium of the successive and contradictory mistakes of medical practitioners, when we summon the wisest of them to our aid, the chances are we may be relying on a scientific truth, the error of which will be recognised in a few years time.

Of om het wat botter te zeggen: de medische waarheid van vandaag zou best wel eens de medische blunder van morgen kunnen zijn – en vaak is dat zo.

Hoe past het ei in het gemiddelde dieet van de westerling en in het dieet van de moderne hond en kat. Is het ei de moordenaar of de redder?

Is het een instrument van de dood of functioneel voedsel met de belofte van gezondheid?

Om het antwoord te vinden, maken we een wandeling door uw supermarkt. Daar zijn antwoorden te vinden over dierlijke producten met veel verzadigde vetten en cholesterol en over vers voedsel, maar vooral over eieren.

Voedingsmiddelen voor mensen en huisdieren – overeenkomsten

We beginnen bij de pet food afdeling. Hier vinden we een grote collectie blikvoeders, maar er worden steeds meer droogvoeders gevoerd.

De brokken zijn verpakt in kleurrijke plastic, kartonnen of papieren zakken.

De meeste zijn voor honden, een paar voor katten.

Droogvoer bevat ongeveer 10 procent vocht; het is een gedroogd graanproduct.

We gaan verder naar de afdeling levensmiddelen voor mensen. Wat zien we daar? Veel ingeblikte levensmiddelen, en nog veel meer kleurige verpakkingen van karton of plastic.

Er zitten droge of gedroogde levensmiddelen met een laag vochtgehalte in – op basis van granen. Er is niet veel verschil met de voeders voor huisdieren.

We gaan verder naar de andere kant van de supermarket, waar de verse levensmiddelen uitgestald liggen: vlees, kip, vis, melkproducten, groente en fruit.

Als voeding en gezondheid nauw met elkaar verbonden zijn, waar is gezondheid dan te vinden in deze supermarkt? In de vele rijen bewerkte levensmiddelen, in fel gekleurde verpakkingen met gedroogde graanproducten?

Het antwoord zou een duidelijk en ondubbelzinnig nee moeten zijn. De meeste afdelingen zijn op geen enkele manier toegewijd aan – en bevatten geen – gezondheid.

Als u op zoek bent naar verse levensmiddelen die gezond zijn voor de mens en zijn huisdieren, moet u naar de afdeling verse levensmiddelen.

Bron: Ian Billinghurst (http://barf-natuurlijk.nl/billinghurst/billinghurst_ei_inleiding.html)