De Spieren van de hond.

Anatomie

Dieren bewegen door samenwerking van botten, spieren en gewrichten. De spieren worden aangestuurd door signalen vanuit de hersenen en de zenuwen. Sterke spieren zijn een aandachtspunt in verschillende situaties. Natuurlijk bij sport, training of een andere vorm van zware fysieke belasting, maar ook bij het gezond houden van het lichaam. Bij bepaalde aandoeningen aan de gewrichten zoals bij artrose, HD (heupdysplasie) en patella luxatie zijn sterke spieren extra belangrijk om de gewrichten te kunnen ontlasten. Om dit beter uit te kunnen leggen is wat basiskennis over spieren handig.

Figuur:The new book of the dog; a comprehensive natural history of British dogs and their foreign relatives, with chapters on law, breeding, kennel management, and veterinary treatment, 1907  

Hoe werkt beweging?

Een spier verbindt twee botten en loopt via het gewricht dat tussen deze botten ligt van het ene bot naar het andere. Als een spier samentrekt, trekt ze aan de botten waaraan ze is bevestigd en er ontstaat beweging.

Veel spieren vormen antagonistische paren: een buigende en een strekkende spier. De buigende spier ‘sluit’ het gewricht (verkleint de hoek tussen de twee botten) en de strekkende spier zorgt voor de tegengestelde beweging.

De reden dat antagonistische paren nodig zijn is dat spieren alleen kunnen samentrekken, maar niet uit zichzelf weer kunnen uitrekken. Een paar tegenwerkende spieren lost dit probleem op. Als bijvoorbeeld de biceps samentrekt, is de triceps ontspannen en wordt hij uitgerekt.

Als de arm weer gestrekt moet worden, spant de triceps zich en wordt de gespannen biceps weer uitgerekt.

Spieren bestaan uit weefsels die krachtig kunnen samentrekken zodat dieren kunnen bewegen en de inwendige organen zoals hart en bloedvaten goed kunnen werken.

Er zijn hiervoor 3 soorten spieren:

  • Skeletspieren Skeletspieren vormen het grootste deel van de spiermassa. Een hond heeft bijvoorbeeld meer dan 500 skeletspieren! De skeletspieren zijn meestal met het bot verbonden door middel van een pees. Deze spieren worden bewust aangestuurd om te bewegen. Vanwege het uiterlijk van de spiervezels onder de microscoop worden dit ook wel dwarsgestreepte spieren genoemd.
  • Hartspier Het hart heeft een eigen soort spierweefsel. De functie is duidelijk: door het ritmisch aanspannen van de hartspier wordt je bloed door je lichaam gepompt. Het hartspierweefsel kun je niet bewust aansturen, maar lijkt qua structuur meer op de dwarsgestreepte spier dan op de gladde spier.
  • Gladde spieren Gladde spieren komen voor in de wanden van bloedvaten, luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Gladde spieren kunnen ook niet bewust aangestuurd worden, maar reageren op prikkels uit het zenuwstelsel. Gladde spieren zorgen voor een langzame golfachtige beweging die zorgt voor het transporteren van bloed, lucht en voedsel.

Glad spierweefsel ziet er onder de microscoop anders uit dan dwarsgestreept spierweefsel.

Het gladde spierweefsel bevat spoelvormige cellen met een grote centrale kern.

Bron: https://degroeneos.nl/