Zwangerschap Faye week 5 en 6 (dag 29 – dag 42)

Week 5 dag 29 tot dag 35

In deze week worden de benen van de foetus ontwikkeld  en ook gaan de snorharen zich ontwikkelen. Snorharen zijn eigenlijk gewone haren die 3 keer zo diep de wortel hebben en dubbel zo dik zijn als gewone haren.

De ontwikkeling van de organen is nu klaar en het zakje waarin de organen lagen (omdat het lijfje van de embryo te klein was om in te groeien) is naar binnen in het lijfje getrokken.

De foetussen hebben nu ook minder vatbaarheid voor invloeden van buitenaf.

De ogen die eerst nog open waren sluiten zich nu. Het geslacht van de pups is nu bepaald.

Bovenstaand een foetus van 30 dagen

Foetus 33 dagen

De hoeveelheid vruchtwater neemt toe en de foetussen gaan langzaam bewegen.

Het gewicht van Faye gaat vanaf nu toenemen. Ze krijgt op dit moment nog niet meer te eten. Dat start pas vanaf week 6.

Ze heeft nog steeds constant honger en we beginnen nu ook al iets van een buikje te zien. Haar ribben gaan uitstaan en we zien een kleine bolling achter de ribben. Heel erg spannend allemaal! Ze slaapt nog veel en diep. Is zeer geïnteresseerd wat er allemaal om haar heen gebeurd omdat we nu volop met het ontwerpen van de werpvilla bezig zijn!

Week 6 dag 36 tot dag 42

Vanaf dag 39 wordt het embryo eigenlijk pas een foetus genoemd.

De foetus hebben nu de grootte van een biljartbal. De spieren worden in deze week aangelegd en je ziet dat de foetussen gaan bewegen in de baarmoeder.

Dit doen ze omdat de spieren moeten bewegen omdat ze anders gaan verstenen. Op dit moment heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje.Het middenoor is er al en het buitenoor is nog aan het groeien.

De oren zijn dicht en die gaan pas open 2 weken na de geboorte. De oogleden zijn aan elkaar vastgegroeid omdat de nieren werken van de foetus en “urine” uitscheiden. Als de ogen nog open waren dan zouden ze beschadigd worden door de stofjes die de foetus uitscheidt. Op dit moment hebben de foetussen nog geen haar en geen klauwen. Dat wordt verder ontwikkeld in de komende tijd.

Rondom dag 40 opent de foetus zijn mond. Dit is belangrijk omdat dit de aanleg is voor het hijgen van de hond. Dit wordt in de baarmoeder van de moederhond al geoefend!

In deze week kun je ook de harttonen van de foetussen beluisteren met een stethoscoop. De sketetjes zijn vanaf deze week zichtbaar op een röntgenfoto  al is het nog niet zo wijs om dit in deze tijd te doen omdat er nog niet voldoende bekend is wat de straling van een röntgenfoto voor invloed heeft op de foetus. Vanaf deze week zijn we begonnen met het geleidelijk opvoeren van het voer van Faye.

Faye heeft nu een omtrek van 96 cm. Toen ze net drachtig was was dit 76 cm dus ze is flink aan het groeien.

Ook hebben we deze week de werpkist opgezet en Faye vindt het prima. Ze ligt er af en toe in en ook de andere honden vinden het maar wat fijn liggen! De laatste weken staan vooral in het teken van rust en groeien.