De eerste 4 weken van de zwangerschap

Dracht van week tot week:

Faye is nu net begonnen aan week 5 van haar zwangerschap.

Op dit moment is nog niet heel veel te zien aan haar lijf. Je ziet als je heel goed kijkt een kleine bolling aan de zijkanten van haar buik maar dat kan ook de verbeelding van ons zelf zijn.

Ze heeft constant honger en is altijd op zoek naar iets om te eten, daarnaast slaapt ze veel en heel diep. De chagrijnigheid naar de andere honden is iets afgenomen. Voor de rest is ze gewoon haar eigen vrolijke zelf.

Ondanks dat je niet veel aan de buitenkant kunt zien gebeurd er enorm veel van binnen.

Vanaf deze week zal ik wekelijks een update geven over de zwangerschap die voor een gedeelte bestaat over wat ik zie aan mijn eigen hond en een ander gedeelte over wat is onderzocht over de dracht van de hond.

Wat is er allemaal gebeurd van week 1 tot week 4:

Week 1:

In week 1 vindt de bevruchting plaats. De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.

Zodra het sperma van de reu in de baarmoeder is gebracht blijft het daar wachten tot de eicellen klaar zijn om bevrucht te worden. Het sperma van de reu kan 5-9 dagen overleven in de baarmoeder. Zodra de eicellen “klaar” zijn gaat het sperma van de reu op zoek naar de eicellen om die te bevruchten.

Bevruchting van een eicel.

 

De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo’s zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf omdat na de dekking de baarmoeder gesloten is.

Door de contracties worden de bevruchte eicellen als het ware in de baarmoeder hoorns geduwd waar ze allemaal hun eigen plaats innemen om vandaar uit verder te groeien.

Week 2:

In week 2 is eigenlijk de belangrijkste taak van de bevruchte eicellen om zich vast te hechten in het baarmoederslijmvlies. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Iedere cel heeft zijn eigen functie.  Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.

Week 3:

Tussen dag 14 en dag 16 nestelen zich de kiemblazen in het baarmoederslijmvlies. Dit kan een kleine bloeding geven of de moeder kan misselijk worden. Dit kan ook zijn door het rare gevoel in de buik of onder invloed van al die hormonen die door het lijfje van haar razen.

Zodra de embryo’s genesteld zijn begint de ontwikkeling van de organen van de pups.

Aan het eind van deze week kan de moeder een beetje helder slijm verliezen. Dit wordt vaak gezien als een teken van de dracht.

Dit is de echo van Faye met 21 dagen.

Week 4:

Dit is een belangrijke en kwetsbare periode. Als de moeder in deze tijd veel stress heeft dan zie je dat later terug in de pups (epi-genetica). De moeder zoekt veel eiwitrijk voedsel en slaapt veel. In deze week worden de belangrijkste organen gevormd en dat vraagt heel veel energie. De embryo’s zijn inmiddels netjes verdeeld in de beide baarmoeder hoorns en ze groeien in deze week van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het einde van deze week zijn ze zo groot als een druif.

De organen groeien nu nog buiten het lichaampje in een blaas, dit komt omdat het lichaampje nog te klein is. Rond de 5e week komen deze in het lijfje en verdwijnt de blaas.

Rondom dag 25 wordt de embryo en de vruchtzak groter. De verbening gaat nu beginnen en het hoofdje en de schouders worden nu ontwikkeld. De voorste ledematen zijn nu zichtbaar en de achterste ledematen zijn ook al te herkennen. De zenuwen in het ruggenmerg zijn aangelegd en ook de ogen zijn er al maar deze zijn nog niet ontwikkeld.

Het hartje begint te kloppen.

De moeder gaat nu de melkklieren ontwikkelen. Je ziet nog niet aan de moeder dat ze drachtig is maar er is heel veel aan de hand van binnen.

Vanaf week 3-4 is het mogelijk om via een echo erachter te komen of ze drachtig is.